Annonce

Rene varer uden sminke

af: Agnete Friis

Når du spiser økologisk får du rene varer uden sminke. Økologiske produkter har naturligt udseende, smag og holdbarhed. Det er nemlig kun tilladt at bruge 49 ud af de 370 tilsætningsstoffer, der findes.

Snoede farverige slikkepinde
Børn, der indtager gennemsnitlige mængder af kunstige farve- og tilsætningsstoffer, bliver mere hyperaktive og får sværere ved at koncentrere sig og lære i skolen.Foto: Colourbox.com

Print

Bliv medlem nu

  • Få det lækre magasin ØKOLOGISK tilsendt 4 gange om året
  • Få Kille Ennas bog "Rigtige Oste starter med Ø"
  • Få et bæredygtigt indkøbsnet
  • Vind Hanne Risgaards nye bog "Hjemmebagt - korn, mel og bagning"

 

Kontingent: 325,- kr. for hele 2010

 

Økologiske fødevarer er den rene vare. Her er ingen kunstige farvestoffer og aromaer, søde- eller konserveringsmidler. Det er ifølge økologiske fødevareproducenter helt unødvendigt. Reglerne for tilsætning af E-numre til økologiske varer er derfor meget skrappere end for ikke-økologiske fødevarer.

 

Fødevareproducenter i EU har lov til at bruge 370 forskellige tilsætningsstoffer. Stofferne har hvert et E-nummer, som det har fået tildelt af EU. I økologisk fødevareproduktion er kun 49 af de 370 E-numre tilladt, hvor det er nødvendigt at bruge dem. Eksempelvis bruger producenter af økologisk marmelade pektin, som udvindes af citron- og appelsinskaller. Pektin er uundværligt, når marmeladen skal have en god konsistens.

 

Ifølge EU er det tilladt for europæiske fødevareproducenter at bruge nitrit i pålægsprodukter. Stoffet er også tilladt i mindre mængder i økologisk pålæg. Nitrit bruges til at konservere og give kødpålæg en rød farve. Danske økologer har valgt ikke at bruge nitrit. Stoffet er nemlig under mistanke for at kunne give kræft.

Madsminke gør børn mere hyperaktive

  Ny forskning offentliggjort i det anerkendte britiske lægevidenskabelige tidsskrift, The Lancet, viser, at børn, der indtager gennemsnitlige mængder af kunstige farve- og tilsætningsstoffer, bliver mere hyperaktive og får sværere ved at koncentrere sig og lære i skolen. Alle de omtalte stoffer er forbudt i økologiske fødevarer.


Det er især farvestoffer og det meget anvendte konserveringsmiddel natriumbenzoat (E211), der står for skud.


Et af de væsentligste principper i den økologiske fødevareproduktion er at skabe rene fødevarer med naturlig holdbarhed og farve.


- De økologiske producenter - i modsætning til andre i fødevareindustrien - hverken vil eller må skabe fødevarer med unaturlig lang holdbarhed. Høj råvarekvalitet og godt håndværk gør de kemiske krykker helt unødvendige, siger Paul Holmbeck.


- De nye forskningsresultater bekræfter os i vores meget restriktive holdning til tilsætningsstoffer. Det nye er, at der ud over sundhedsmæssige fordele ved de økologiske krav også er fordele i forhold til adfærd og indlæring - især for børnene. Økologisk mad i skoler og daginstitutioner bør være en selvfølge.

 

 

 















 

10 Gode Grunde

10 gode grunde

Ingen sprøjtegifte, mere smag, renere grundvand og højere dyrevelfærd er blot nogle...

 
 

Godt for dig!

Kvinde i badekar med skum, skumbad

En række forskningsresultater peger tydeligt på, at økologiske fødevarer er sundere...

 
 

Godt for miljøet!

Valmue i kornmark

Økologisk landbrugsproduktion medfører flere konkrete fordele for natur og miljø...

 
 
 

Godt for dyrene!

Ko

De mest almindelige husdyr som holdes økologisk er kvæg, svin og fjerkræ, men får og...

 
 

Produktion

Høstmaskine på mark

Økologiske marker er helt fri for kemiske sprøjtemidler. I stedet skifter den økologiske...

 
 

Stol på Ø-mærket

Ø-mærket, Ø-mærke

Her kan du læse mere om de regler, som gælder for økologisk produktion og produkter...

 
 

Tilmeld Nyhedsmail

Modtag ugentligt nyheder om alt fra økologiens verden leveret af Økologisk Landsforening.

 

 

 

Annonce

 

Seneste Nyheder

Det nordiske køkken på Biofach 2010

25. februar 2010De danske økologiske virksomheder er vendt hjem fra BioFach 2010 med nye, seriøse kontakter og masser af optimisme efter en hård økonomisk tid....

Fairtrade-logo

24. februar 2010Danskerne skiller sig ud, fordi de både vil have økologi og social ansvarlighed i én og samme vare. Det mærker Urtekram, der har landets største udvalg af økolo...

24. februar 2010Københavns Madhus søger projektchef med lederegenskaber til at stå i spidsen for arbejdet med forandringsprojekter for bedre måltider....

Økoforum: Seneste indlæg

 
Er UHT og Homogeniseret mælk økologisk??

Jeg undre mig over at et mælkeprodukt kan få statsøko mærke  selvom det er homogeniseret og ...

Af erik martin, 22/02

 
bruger man det ikke mere?

mine morforældre havde et rum med nogle trappetrin ned under jorden med græs på taget,det er...

Af Susanne , 21/02

 
tak for forslag

Tak for de forskellige forslag ,der må meget gerne komme flere .Også hvis der i forvejen eks...

Af Susanne , 20/02

Nyeste kommentarer

 
Sprøjtning med hvad?

At min kommentar står 3 gange skyldes en fejl i Økologisk Landsforenings hjemmeside   Anders

Af Anders, 25/02

 
Er UHT og Homogeniseret mælk økologisk??

Meget relevant diskussion. Jeg har hørt at Arla har forsvaret sig med at deres forburgere har ønsket homogeniseret mælk. Jeg undrer mig noget over hvordan man kan synes at der er klumper i "minimælk" med 0.5 % fedt selvom den ikke er homogeniseret. Jeg synes at det er et meget vagt argument men desværre er der ikke noget at stille når økoreglerne, efter min mening, stadig har et stykke vej før de er tilfredsstillende.

Af Casper, 25/02

 
Er UHT og Homogeniseret mælk økologisk??

Har også bemærket Arla's harmonie minimælk som er homogeniseret. Heller ikke hvad der hormonerer med min opfattelse af økologi... Pointen i at købe økologisk er jo netop, at få produkter så tæt på det naturlige som muligt. Dermed uden pesticidrester, tilsætningsstoffer og homogenisering... Men det er jo bare min mening...

Af Lone, 25/02

Kalender

Fra 05. mar. kl. 09.00 - Til 06. mar. kl. 16.30
Adresse:Centrumpladsen 1, 5700 Svendborg
Kontaktperson:Christina Udby Hansen