Annonce

Flere "gode" stoffer

af: Agnete Friis

Mange økologiske grønsager og frugter har et højere indhold af f.eks. vitaminer, antioxidanter og fytoøstrogener, der bl.a. siges at styrke immunforsvaret.

Jordbær i bakker
Uhm - Økologiske jordbær er sprængfyldt med gode sager.Foto: Colourbox.com

Print

Bliv medlem nu

  • Få det lækre magasin ØKOLOGISK tilsendt 4 gange om året
  • Få Kille Ennas bog "Rigtige Oste starter med Ø"
  • Få et bæredygtigt indkøbsnet
  • Vind Hanne Risgaards nye bog "Hjemmebagt - korn, mel og bagning"

 

Kontingent: 325,- kr. for hele 2010

 

Forskningsresultater viser, at økologiske fødevarer generelt ofte indeholder flere sunde stoffer end ikke-økologiske varer. Men sundhed er en kompliceret affære, hvor mange faktorer spiller ind. Derfor har vi brug for mere forskning, om hvordan de sunde stoffer i økologisk mad påvirker vores sundhed. Foreløbige forskningsresultater tyder på, at der er sund fornuft i at vælge økologisk.

 

Gode stoffer i økologisk mælk
Resultaterne af foreløbige forsøg viser store forskelle i indholdet af fytoøstrogener i økologisk og konventionelt produceret mælk. En række videnskabelige undersøgelser tyder på, at fytoøstrogener kan forebygge udvikling af sygdomme som kræft (bryst-, prostata-, og tyktarmskræft), hjerte-karsygdomme og knogleskørhed. I de lande, hvor der er store mængder fytoøstrogener i kosten,  registreres færre tilfælde af bryst- og prostatakræft.

Fytoøstrogener findes i høje koncentrationer i bælgplanter som kløver, lupin og ærter. De findes også i kornprodukter, nødder og frø og i en række almindelige frugter og grøntsager. Da bælgplanter i stort omfang anvendes som foder i økologisk mælkeproduktion, er planter som kløver og lupin kilder til fytoøstrogener i mælk. Og mælken er i næste led en kilde til fytoøstrogener for de, der drikker og spiser økologisk mælk og mælkeprodukter.

Læs mere om undersøgelsen af fytoøstrogener her.

Læs meget mere om økologiske fødevarers ernæringsmæssige kvalitet

 

Mere E-vitamin i økologisk mælk
Danmarks Jordbrugs Forskning har i 2004 undersøgt indholdet af antioxidanter og vitaminer i økologisk og konventionel mælk. Studierne viser, at økologisk mælk i syv ud af ti prøver indeholder markant mere naturligt e-vitamin end konventionel mælk.

Undersøgelsen viser også, at indholdet af carotenoider er to til tre gange så højt i økologisk mælk som i konventionel mælk. Det påvirker smagen, fordi stoffet er med til at danne en række aromakomponenter i mælken.

- Forbrugerne vælger bl.a. økologi, fordi de mener, at en mere naturlig produktion giver sundere fødevarer. Undersøgelsen viser, at deres formodning holder stik, siger Knud Erik Sørensen, formand for Økologisk Landsforening.

Læs om de flere antioxidanter i økologisk mælk her

 

Flere gavnlige fedtsyrer i modermælk
Økologisk mælk indeholder flere gavnlige umættede fedtsyrer end konventionel mælk. En hollandsk undersøgelse viser, at de sunde fedtsyrer også findes i højere koncentrationer i modermælk hos ammende kvinder, der spiser økologiske mælkeprodukter. Forskere har undersøgt 300 kvinders spisevaner og modermælk. Resultaterne viser en tæt sammenhæng mellem hvor mange økologiske mælkeprodukter, moderen indtager og indholdet af flerumættede fedtsyrer i modermælken.


Indholdet af flerumættede fedtsyrer i modermælken var dobbelt så højt hos mødre, der angav, at de mælkeprodukter, de spiste, næsten udelukkende var økologiske i forhold til de mødre, der spiste konventionelle mælkeprodukter. Rapporten er lavet af det hollandske Louis Bolk Institut og hedder Biologische producten en gesondheit, Resultaten melkonderzoek 2005.

 

Spis jordbær
Jordbær er sprængfyldt med sundhedsfremmende stoffer. Undersøgelser tyder på, at nogle af dem måske kan være medvirkende til at hæmme kræftcellers vækst i en vis grad. Nyere svensk forskning har påvist, det er indholdet af antioxidanter, der gør forskellen, og det er højere i de økologiske bær.


Undersøgelsen hedder "Antioxidant Levels and Inhibition of Cancer Cell Proliferation in Vitro by Extracts from Organically and Conventionally Cultivated Strawberries" og stammer fra Swedish University of Agricultural Sciences, Alnarp, og Lund University, 2006.

 

Flere gode stoffer i økologisk frugt og grønt
Ny forskning bekræfter, at der er flere "gode sager" i økologiske tomater, ferskner og æbler.

På en EU-støttet konference for forskning i økologiske dyrkningssystemer i 2007 blev der f.eks. fremlagt resultater for sammenligninger mellem økologiske og konventionelle tomater, ferskner og æbler. Indholdet af C-vitamin var højere for alle de økologiske varianter.

Indholdet af de såkaldte sekundærstoffer var også på et højere niveau. Det drejede sig eksempelvis om flavonoider og polyfenoler, der begge er grupper af sundhedsfremmende plantestoffer, der styrker immunforsvaret.

Forskerne konkluderer, at forskellene især skyldes, at de økologiske avlere gøder jorden mindre. Det gør, at frugterne modnes på naturlig vis.

Konferencen hed 3rd International Congress of European Integrated Project Quality Low Input Food; March 2007; University of Hohenheim, Germany, og forskningsresultaterne kan ses her.

 

Økologiske tomater
En stor undersøgelse viser, at økologiske tomater indeholder næsten dobbelt så mange sunde flavonoider sammenlignet med konventionelt dyrkede tomater.


Flavonoider menes at kunne forebygge hjerte-karsygdomme og måske have gunstig virkning mod kræft og demens.Forsøget har løbet over 10 år, og resultaterne bliver præsenteret i Journal of agricultural and food chemistry.

- Det her er et virkeligt grundigt studie, hvor man har taget højde for en mængde fejlkilder. Jeg mindes ikke noget studie, som har været så stort og af så høj kvalitet, siger Irene Mattisson, ernæringsekspert ved Livsmedelsverket i Stockholm.

Undersøgelsen hedder:
Ten-Year Comparison of the Influence of Organic and Conventional Crop Management Practices on the Content of Flavonoids in Tomatoes
Mitchell, A. E.; Hong, Y.-J.; Koh, E.; Barrett, D. M.; Bryant, D. E.; Denison, R. F.; Kaffka, S.
J. Agric. Food Chem.; 2007;
Læs mere her.

 

Økologisk kost gavner rotter
Forskningscenter for Økologisk Jordbrug har undersøgt forskellen på rotters sundhed, når de levede af økologisk og ikke-økologisk foder. Foderblandingerne havde et ens energi- og proteinindhold. Rotterne, der spiste økologisk, fik et bedre immunforsvar, mindre fedtindhold i kroppen og var mere rolige end de rotter, som fik ikke-økologisk kost. Læs mere her.

 

Økologisk mad i kantinen er sundere
Mange grøntsager og fiskeretter og mindre kød er med til at gøre maden i økologiske kantiner sundere end i almindelige kantiner. Det lyder måske ikke overraskende, men nu er der belæg for, at omlægning til økologi giver sundere mad i kantinerne.

Det viser en undersøgelse, som Danmarks Fødevareforskning har foretaget af 526 kantiner rundt omkring på landets arbejdspladser. Undersøgelsen er netop offentliggjort i det anerkendte internationale magasin Public Health Nutrition. Forklaringen er ikke alene flere grove grøntsager og mere frugt, men også holdning og mere uddannelse hos personalet, der gør dem mere bevidste om madens ernæringsmæssige sammensætning.

 

Læs meget mere om økologiske fødevarers ernæringsmæssige kvalitet



 

10 Gode Grunde

10 gode grunde

Ingen sprøjtegifte, mere smag, renere grundvand og højere dyrevelfærd er blot nogle...

 
 

Godt for dig!

Kvinde i badekar med skum, skumbad

En række forskningsresultater peger tydeligt på, at økologiske fødevarer er sundere...

 
 

Godt for miljøet!

Valmue i kornmark

Økologisk landbrugsproduktion medfører flere konkrete fordele for natur og miljø...

 
 
 

Godt for dyrene!

Ko

De mest almindelige husdyr som holdes økologisk er kvæg, svin og fjerkræ, men får og...

 
 

Produktion

Høstmaskine på mark

Økologiske marker er helt fri for kemiske sprøjtemidler. I stedet skifter den økologiske...

 
 

Stol på Ø-mærket

Ø-mærket, Ø-mærke

Her kan du læse mere om de regler, som gælder for økologisk produktion og produkter...

 
 

Tilmeld Nyhedsmail

Modtag ugentligt nyheder om alt fra økologiens verden leveret af Økologisk Landsforening.

 

 

 

Annonce

 

Seneste Nyheder

Butikshylder med juice

19. februar 2010Det globale økologiske salg er vokset med 10 procent i 2008, og efter et år med faldende priser på økologiske varer, bliver 2010 en periode med stabile priser o...

Nordisk køkken i front med udsigt til den fælles stand i baggrunden

18. februar 2010Der er stor interesse for de danske, økologiske udstillere på verdens største økologiske messe, BioFach 2010. De nyeste eksporttal giver også grund til optimism...

Den danske stand på Biofach 2009

15. februar 2010Økologisk Landsforening står i spidsen for et fælles nordisk eksportfremstød på verdens største øko-messe ”Biofach 2010”. Samlingspunktet på den fælles stand bl...

Økoforum: Seneste indlæg

 
Er UHT og Homogeniseret mælk økologisk??

Jeg undre mig over at et mælkeprodukt kan få statsøko mærke  selvom det er homogeniseret og ...

Af erik martin, 22/02

 
bruger man det ikke mere?

mine morforældre havde et rum med nogle trappetrin ned under jorden med græs på taget,det er...

Af Susanne , 21/02

 
tak for forslag

Tak for de forskellige forslag ,der må meget gerne komme flere .Også hvis der i forvejen eks...

Af Susanne , 20/02

Nyeste kommentarer

 
human kapitalisme ha ha

tak nu har jeg da ihvertilfælde og også lagt opfordringen  på min facebook side og på min hjemmeside.

Af Susanne , 22/02

 
human kapitalisme ha ha

har I været inde og skrive under her? for det der da en af de sager, som gør at vi kun går mod større landbrug: http://www.landbrug.skrivunder.dk/

Af Trine, 22/02

 
jeg er kritisk overfor biogas

teknologi er sørme mange forskellige ting .Fra ting der  letter menneskets arbejds byrde og til ting der er praktiske for vores industrielle profit magere Biogas fremstilles som en eller anden mirakel tank .Jeg mener biogas  støtter vores i forvejen  overproduktion af landbrugsdyr .Men da alle de andre led i denne  fødevare produktions kæde er ubæredygtige  har vi brug for at alt dette  affald omdannes i et ikke naturligt tempo.Hvis vi nedbringer vores lanbrugdsyr til et bæredygtigt antal og altså ikke bare 2/3 som ØL´s og nias klimastrategi lægger op til så er der ikke brug for at skulle højne tempoet for omdannelse af dyreaffald ,og dermed heller ikke alt det affald der skabes i fotbindelse med landbrugsdyrenes  store propteinbehov .  behovet for hurtig omdannelse af affaldet er også fordi proteinbehovet hos landbrugsdyr er ca 50 % af verdens protein som bruges koncentreret til at fodre alle disse lanbrugsdyr . Jeg tænker jo også se at det er ikke de små etiske dyrebrug der kan få gavn af disse biogas anlæg der vel kræver en stor produktion for at være rentable og kræver dyr i staldsystemer for man kan opsamle gødningen .Nej det er heller ikke i overensstemmelse med ØL´s regler for bedre dyrevelfærd og dyrene ud på markerne reklame .Jeg mener  lægges op til store industruelle brug og profit .Profit er ikke bæredygtig Snakker vi biogas og energi forsyning så har vi jo allerede andre alternative enerfikilder som feks sol og vind

Af susanne , 21/02

Kalender

Fra 05. mar. kl. 09.00 - Til 06. mar. kl. 16.30
Adresse:Centrumpladsen 1, 5700 Svendborg
Kontaktperson:Christina Udby Hansen