Annonce

Nordisk samarbejde skal styrke dansk øko-eksport

18. februar 2010 

af: Marie Gribel VorumSend mail

Der er stor interesse for de danske, økologiske udstillere på verdens største økologiske messe, BioFach 2010. De nyeste eksporttal giver også grund til optimisme – eksporten buldrede frem med hele 40 procent i 2008.

Nordisk køkken i front med udsigt til den fælles stand i baggrunden
25 danske virksomheder er en del af den fælles nordiske stand med i alt 47 udstillere. Standens samlingspunkt er et nordisk køkken med lounge.Foto: Bischoff & Broel

Print

 

Bliv medlem nu

  • Få det lækre magasin ØKOLOGISK tilsendt 4 gange om året
  • Få Kille Ennas bog "Rigtige Oste starter med Ø"
  • Få et bæredygtigt indkøbsnet
  • Vind Hanne Risgaards nye bog "Hjemmebagt - korn, mel og bagning"

 

Kontingent: 325,- kr. for hele 2010

 

Det går rigtig godt med eksporten af danske økologiske produkter. På trods af finanskrisen var der stadig stor eksportfremgang i 2008. Og på verdens største økologiske messe "BioFach 2010" i Nürnberg er der også stor interesse for de danske virksomheder, som i år er en del af et fælles nordisk eksportfremstød for økologi.

 

- Allerede de første dage er tilbagemeldingerne fra virksomhederne, at de oplever en massiv interesse for deres produkter med baggrund i meget høj kvalitet og en meget professionel tilgang til eksportmarkedet, fortæller Klaus Bentzen, eksportchef i Økologisk Landsforening.

 

Nordisk samarbejde

25 danske virksomheder er en del af den fælles nordiske stand med i alt 47 udstillere. Standens samlingspunkt er et nordisk køkken med lounge, hvorfra de tre stjernekokke Jesper Witt Paustian, Paul Svensson og Kim Palhus - fra henholdsvis Danmark, Sverige og Finland - forsyner messegæsterne med nordiske lækkerier tilberedt af de produkter og råvarer, som virksomhederne selv viser frem på messen.

- Vi håber, at Biofach bliver startskuddet til et fremtidigt nordisk samarbejde - et samarbejde som i år og fremadrettet være med til at styrke de enkelte nordiske landes identitet som en del af en fælles nordisk region, fortæller Klaus Bentzen.

 

Dansk eksportsucces fortsætter

Efter rekordåret 2007, hvor eksporten af danske økologiske varer steg med 73 procent, var det forventet, at eksporten i 2008 ville vise en mindre tilbagegang som følge af finanskrisen. Men de nyeste tal fra Danmarks Statistik viser, at eksporten fortsat buldrede frem i 2008 - med 40 hele procent. Eksportstigningen er udtryk for, at de danske virksomheder har fingeren på pulsen i forhold til deres hovedmarkeder, og at de unikke fælles eksportfremstød på tværs af hele den økologiske sektor virker.

 

- På trods af, at de danske virksomheder hver især er enkelte aktører på det europæiske fødevaremarked, ser de fordelen af i fællesskab at tilbyde detailkæderne en samlet palet af danske, økologiske kvalitetsprodukter, siger Klaus Bentzen.

 

Mejeriprodukter og æg tegner sig for den største stigning med 77 procent og udgør i alt 45 procent af eksporten. Dansk økologisk fødevareeksport er samlet set steget fra 250 millioner kroner/33 millioner euro i 2005 til 653 millioner kroner/87 millioner euro i 2008.

 

Frem til lørdag forventes 46.000 gæster at besøge BioFach med 2500 udstillere fra hele verden.

 

Danskerne stadig verdensmestre i økologi

For andet år i træk er de danske forbrugere de mest økologiske i verden. Det viser en ny statistik, som den schweiziske økologiske organisation FIBL har offentliggjort på den BioFach 2010. Statistikken viser, at de danske forbrugere gennemsnitligt køber økologiske fødevarer for 132 euro om året. På andenpladsen kommer Schweiz med et gennemsnitligt forbrug på 119 euro om året.

 

Økologien fylder i verdensbilledet

Økologien breder sig verden over. Klodens samlede økologiske areal voksede i 2008 til 35 millioner hektar - en vækst på næsten tre millioner hektar i forhold til 2007. Det viser nye tal fra den globale økologiorganisation, IFOAM, som netop er fremlagt på BioFach. Samtidig har 200.000 nye landmænd verden over kastet sig over økologien på bare ét år. Ved udgangen af 2008 var der næsten 1,4 millioner økologiske landmænd i verden mod 1,2 millioner året før.

Opret KommentarFornavn


Efternavn


Email


Gentag Email


Skriv viste ord

 

Nyheder

Avisartikel, blyant og papirklips

Læs Økologisk Landsforenings nyheder fra den økologiske sektor...

 
 

Nyhedsmail

postkasse med brev

Modtag ugentligt Økologisk Landsforenings nyheder om den økologiske sektor...

 
 

Vær Aktiv

Løbende kvinder på mark

Du kan være aktiv for økologien på mange måder. Her er et lille udpluk, og der vil løbende...

 
 
 

Brevkasse

Breve

Spørg vores panel om fx graviditet, kost og amning. Eller gå på jagt i de mange svar...

 
 

Temaartikler

børn i æbletræ

Læs en række temartikler om økologi og forbrug samt andre aktuelle emner...

 
 

Kalender

kalender

Her kan du læse, hvad der foregår i den økologiske sektor, navnlig i foreningens regi...

 
 

Tilmeld Nyhedsmail

Modtag ugentligt nyheder om alt fra økologiens verden leveret af Økologisk Landsforening.

 

 

 

Annonce

 

Seneste Nyheder

Evald Vestergaard, formand for Økologisk Landsforening

23. februar 2010En Grøn Vækst strategi for dansk landbrug kræver et markant samarbejde mellem ministrene for landbrug, miljø, klima og erhverv, siger Økologisk Landsforening. S...

Butikshylder med juice

19. februar 2010Det globale økologiske salg er vokset med 10 procent i 2008, og efter et år med faldende priser på økologiske varer, bliver 2010 en periode med stabile priser o...

Nordisk køkken i front med udsigt til den fælles stand i baggrunden

18. februar 2010Der er stor interesse for de danske, økologiske udstillere på verdens største økologiske messe, BioFach 2010. De nyeste eksporttal giver også grund til optimism...

Den danske stand på Biofach 2009

15. februar 2010Økologisk Landsforening står i spidsen for et fælles nordisk eksportfremstød på verdens største øko-messe ”Biofach 2010”. Samlingspunktet på den fælles stand bl...

Økovarer tages ned fra hylden

12. februar 2010De nyeste tal fra virksomheder og butikskæder viser, at salget af økologiske fødevarer igen er i vækst. Coop, som tegner sig for en stor del af det økologiske s...

Økoforum: Seneste indlæg

 
Er UHT og Homogeniseret mælk økologisk??

Jeg undre mig over at et mælkeprodukt kan få statsøko mærke  selvom det er homogeniseret og ...

Af erik martin, 22/02

 
bruger man det ikke mere?

mine morforældre havde et rum med nogle trappetrin ned under jorden med græs på taget,det er...

Af Susanne , 21/02

 
tak for forslag

Tak for de forskellige forslag ,der må meget gerne komme flere .Også hvis der i forvejen eks...

Af Susanne , 20/02

 
jeg er kritisk overfor biogas

Jeg håber det er iorden at tilmelde sig gruppen selv om man er kritisk overfor bio gas ? Jeg...

Af Susanne , 20/02

 
Sprøjtning med hvad?

Emnet er jo til debat på generalforsamlingen - men jeg savner en nærmere definition af, hvad...

Af Freya, 18/02