De fleste hjemmesider bruger cookies - og det gør vores også.

 

Du accepterer vores cookies, når du klikker OK.

 

Cookies er helt uskadelige - de fortæller os hvordan hjemmesiden bliver brugt, så vi kan give dig den bedste oplevelse når du besøger os.

Skills-vinder: ”Med økologi tager jeg ansvar”

31. januar 2014 

af: Mette TruelsenSend mail

Den nyudnævnte vinder af titlen som Danmarks dygtigste ernæringsassistentelev fylder helst gryderne med rene, økologiske råvarer. Det handler om at tage ansvar, mener hun.

Pernille Oduncu vandt titlen som Danmarks dygtigste ernæringsassistentelev.
Pernille Oduncu vandt titlen som Danmarks dygtigste ernæringsassistentelev.

Print

Pernille Oduncu fra Søborg løb med sejren, da Danmarks dygtigste ernæringsassistentelever dystede i økologisk madlavning ved DM i Skills sidste weekend. Konkurrencen kårer Danmarks bedste unge fra erhvervsuddannelserne i forskellige fag.

 

- For mange handler økologi om penge, men for mig handler det om at tage ansvar. Jeg føler, at jeg har et særligt stort ansvar, når jeg skal lave mad til så mange mennesker, siger Pernille Oduncu.

 

- Når jeg laver mad til andre mennesker, er det automatisk mig, der har styringen med måltidet og dermed også skal træffe beslutningen om, hvorvidt de spisende skal udsættes for pesticider og sprøjtegifte eller ej. Og her er jeg ikke i tvivl. Alle mennesker har ret til rene råvarer, siger Pernille.

 

Selv om hun kun er halvvejs i sin uddannelse, tør hun godt love, at hun som uddannet ernæringsassistent vil kæmpe for at bruge så mange økologiske varer som muligt.

 

- Man skal bare lige vænne sig til at gå efter de varer, som ikke nødvendigvis er de flotteste. Fx er økologiske æbler ikke altid pæne, men de er til gengæld fri for sprøjtegifte. Jeg vil ikke bruge æbler i min madlavning, der er behandlet med kemiske midler, der gør, at de kan holde sig og se flotte ud i et halvt år, siger Pernille.

 

Økologisk uddannelse skal nå målsætning

Det er regeringens målsætning, at maden i de offentlige køkkener skal være 60 procent økologisk i 2020, og det glæder derfor Torben Blok, projektleder i Foodservice i Økologisk Landsforening, at se, hvor motiverede fremtidens køkkenassistenter er i forhold til arbejdet med økologi.

 

- Det er helt oplagt, at ernæringsassistenteleverne - der netop kommer til at arbejde i storkøkkener - skal tænke økologi ind i opgaverne. Det er nødvendigt, at de unge mennesker får en grundviden om økologi og arbejder med økologiske råvarer under deres uddannelse. De skal blandt andet lære, hvordan man arbejder med sæsonens råvarer, undgår madspild, skærer ned på kødet og laver så meget som muligt fra bunden. Jeg synes, det er fantastisk at opleve deres engagement, siger Torben Blok.

Omtanke i store gryder

Kogebog Vestas 03-13

Bogen "Omtanke i store gryder" kan købes hos Økologisk Landsforening og koster 200 kr./stk. + fragt. Bestil hos hmo@okologi.dk

 

Nyhedsmail

Nyhedsmail
Modtag Økologisk Landsforenings nyhedsmail til foodservice sektoren.
 

Seneste Nyheder

20. februar 2014EU og Fødevareministeriets landdistriktsprogram støtter Hotel- og Restaurantskolens indsats for at få mere økologi ind i huset....

”Sund Fornuft – økologi til ældre / økologi til patienter” kan købes gennem Økologisk Landsforening.

14. februar 2014Sammen med køkkenerne på Plejecenteret Sølund og Regionshospitalet Randers udgiver Økologisk Landsforening nu en bog med opskrifter og inspiration til øko-omlæg...

Fødevareminister Dan Jørgensen og Aarhus kommunes borgmester besøgte idag Økologisk Landsforening i Åbyhøj, hvor de blev taget imod af formand, Per Kølster, og direktør, Paul Holmbeck.

10. februar 2014Fødevareministeren offentliggjorde i dag under et besøg hos Økologisk Landsforening, at regeringen afsætter 28 mio. kroner til et øko-løft af de offentlige køkk...