De fleste hjemmesider bruger cookies - og det gør vores også.

 

Du accepterer vores cookies, når du klikker OK.

 

Cookies er helt uskadelige - de fortæller os hvordan hjemmesiden bliver brugt, så vi kan give dig den bedste oplevelse når du besøger os.

Mindre kød er godt for miljø og klima

05. november 2013 

af: Line SkouboeSend mail

En ny rapport fra Københavns Universitet konkluderer, at økologisk jordbrug er en mere bæredygtig produktion på lang sigt, og at miljøbevidst forbrug især handler om at mindske kødforbrug. Økologer har kritikpunkter, men møder rapporten positivt.

Butik med øko-varer
Vi ser rapporten som en underbygning af, at økologi er godt, men der ikke er nogen vej uden om at reducere kødforbruget, øge brugen af sæsonens grønt og skabe mere lokal fødevareforsyning. Alt sammen indsatser, hvor økologer går foran, siger Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening om den nye rapport fra KU.Foto: www.okologi.dk

Print

- Vi er meget enige. Disse miljøtiltag er alle en naturlig del af den økologiske tanke. De økologiske forbrugere spiser mindre kød end gennemsnittet, og i regeringens aktuelle indsats for omlægning af offentlige køkkener til økologi er reduceret kødforbrug, mere grønt, mindre spild og lokale indkøb netop helt centrale elementer. Det er ikke bare sundere rent ernæringsmæssigt, men også sundt for miljø og økonomi, siger Per Kølster, formand i Økologisk Landsforening som reaktion på den rapport, Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi, KU, netop har offentliggjort.

 

Rapporten konkluderer, at økologisk landbrug er den mest bæredygtige produktion på længere sigt. Ifølge rapporten skyldes det, at vi via økologisk produktion undgår rester af sprøjtegift, beskytter vores drikkevandsressourcer og skaber en mere frugtbar jord-som er fundamentet for fremtidens fødevareproduktion.

 

- Vi vil gerne kvittere for, at forskerne fremhæver det økologiske jordbrugs bidrag til bæredygtighed på længere sigt. For det giver ingen mening at diskutere bæredygtighed på kort sigt. Hvis det kun er på kort sigt, er der ikke tale om bæredygtighed, siger Per Kølster.

 

Økologi og mindre kød er ikke modsætninger

Derfor undrer Per Kølster sig over, at forskerne i nyheden om rapporten opstiller en falsk modsætning mellem et mindre kødforbrug og økologi med overskriften: "Et mindre kødforbrug er vigtigere end økologi".

 

- Det svarer lidt til at sige, at el-besparelser er vigtigere end vindmøller. Det kræver jo begge dele og mere. Vi ser rapporten som en underbygning af, at økologi er godt, men der ikke er nogen vej uden om at reducere kødforbruget, øge brugen af sæsonens grønt og skabe mere lokal fødevareforsyning. Alt sammen indsatser, hvor økologer går foran, siger han.

 

- Derfor er vi stolte af den indsats, regeringen har igangsat i de offentlige køkkener. Hele pakken er med: mindre kød, mere grønt, mindre spild, 60 procent økologi og så lokale indkøb som muligt. Det giver både en sundere, mere klimavenlig kost for samme penge.

 

Økologisk landbrug i udvikling

Den nye rapport konkluderer, at den industrielle, konventionelle produktion på kort sigt producerer flere fødevarer, men at økologi er mest bæredygtigt i forhold til at brødføde mennesker i udviklingslande og i forhold til naturen og ressourceforbruget.

 

Det fremgår, at økologien har en udfordring, fordi økologisk landbrug leverer en mindre mængde fødevarer per hektar end det konventionelle landbrug, og derfor bliver miljøbelastningen større per kilo vare. Men rapporten slår samtidig fast, at konventionelt jordbrug på langt sigt ikke er bæredygtigt.

 

- Økologi kan brødføde verden, ingen kan 'kødføde' verden. Ikke på det niveau vi forbruger kød på i de vestlige lande. Økologisk produktion skal udvikle sig i forhold til at øge udbytterne og forbedre ressourceudnyttelse. Men som rapporten også slår fast, så kan det konventionelle udbytte-forspring over økologien ikke fortsætte, og derfor er det økologiske valg det langsigtede, bæredygtigt valg, understreger Per Kølster.

 

Se rapporten fra Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi

 

Omtanke i store gryder

Kogebog Vestas 03-13

Bogen "Omtanke i store gryder" kan købes hos Økologisk Landsforening og koster 200 kr./stk. + fragt. Bestil hos hmo@okologi.dk

 

Nyhedsmail

Nyhedsmail
Modtag Økologisk Landsforenings nyhedsmail til foodservice sektoren.
 

Seneste Nyheder

Der er tale om det største øko-fremstød hidtil, når Økologisk Landsforening samler 48 økologiske virksomheder på Den Økologisk Fællesstand til FoodExpo i Herning i marts.

05. februar 2014Den markant voksende interesse for økologi hos storkøkkenerne i Danmark sætter sit tydelig præg på messeaktiviteterne, når dørene åbnes til FoodExpo i marts. En...

Pernille Oduncu vandt titlen som Danmarks dygtigste ernæringsassistentelev.

31. januar 2014Den nyudnævnte vinder af titlen som Danmarks dygtigste ernæringsassistentelev fylder helst gryderne med rene, økologiske råvarer. Det handler om at tage ansvar,...

Nationalmuseet

24. januar 2014I mandags var det ikke kun Solvognen, Egtvedpigen og guldhornene, som trak besøgende til Nationalmuseet i København....