Giftrester i hvert andet stykke frugt og grønt

02. januar 2013 

af: Joachim Plaetner KjeldsenSend mail

Ny pesticidrapport fra Fødevarestyrelsen viser, at der er 49 procents risiko for at få rester af sprøjtegift med i købet, når man vælger ikke-økologisk frugt og grønt. Værst ser det ud i frugt og grønt produceret i udlandet.

Print

Fødevarestyrelsen kontrollerer hvert år en række fødevarer for indhold af pesticidrester - rester af den sprøjtegift, der er brugt i produktionen af varen. Rapporten fra 2011-kontrollen er netop offentliggjort, og den viser, at der i gennemsnit er sprøjtegiftrester i halvdelen af den ikke-økologiske frugt og grønt på danske butikshylder. Det er samme niveau som i de seneste års kontroller.

 

Økologisk Landsforenings formand bakker op om Fødevarestyrelsens grundig kontrol, og åbenhed om resultater, så forbrugerne ved hvad de køber.

 

- Det er bekymrende, at der er pesticidrester i halvdelen af ikke-økologisk frugt og grønt. Vi vil opfordre landbruget til at lad tvivlen komme forbrugerne til gode, se kritisk på pesticidforbruget og udvise den samme forsigtighed som flere og flere forbrugere gør, siger Evald Vestergaard.

 

Så sent som i sidste måned viste et nyt forskningsresultat fra DTU, at selv pesticidrester langt under grænseværdierne i kombination med hinanden kan virke skadeligt på drengefostres hjerneudvikling og deraf indlæringsevne samt på deres fertilitet senere i livet. En række danske sundhedsplejersker, læger og forskere anbefaler af samme grund gravide og ammende at spise økologisk for at minimere indtaget af hormonforstyrrende stoffer.

 

- Forbrugerne har et valg: Økologi. Og landbruget har også et valg, og kan finde alternativer til pesticider i fødevareproduktion, siger Evald Vestergaard.

 

Færre rester i danske varer

Fødevarestyrelsen lavede i 2011 2.500 stikprøver og kan på den baggrund konstatere, at indholdet af pesticidrester i danskproduceret frugt og grønt er gennemsnitligt lavere end frugt og grønt produceret andre steder i EU og i lande uden for EU. Værst ser det ud for ikke-økologisk frugt produceret uden for EU - her var der pesticidrester i 71 procent af prøverne i 2011. I dansk konventionel frugt fandt myndighederne pesticidrester i 38,5 procent af prøverne. I danskproduceret konventionel grønt var der pesticidrester i ni procent af prøverne, mens tallet var 44 procent i grønt fra andre EU-lande og 35 procent i grønt fra lande uden for EU.

 

Pesticidrester i otte økovarer

Myndighederne fandt pesticidrester i en enkelt danskproduceret økologisk vare - persille, men her var mængden så lille, at Fødevarestyrelsen vurderer, at der er tale om utilsigtet overførsel af stoffet fra den muldjord, persillen var dyrket i. I alt var der fundet pesticidrester i otte prøver fra økologiske varer. Tre af dem på så lavt et niveau, at myndighederne vurderer det som utilsigtet forurening.

 

I de resterende fem prøver var indholdet af pesticidrester på niveau med konventionelle varer, og derfor vurderes forureningen af Fødevarestyrelsen som tilsigtet og dermed et brud på økologireglerne. Det drejede sig om to prøver af havregryn og hvedemel produceret i Tyskland, to prøver af te produceret i Kina og Makedonien samt en prøve af tørrede bønner fra Uganda.

 

- Vi bakker fuldstændig op om fødevarestyrelsen praksis med en konkret opfølgning i disse sager. Det må aldrig kunne betale sig at snyde eller sjuske med økologiske varer, siger Evald Vestergaard.

 

 

 Opret KommentarFornavn


Efternavn


Email


Gentag Email


Skriv viste ord

Nyhedsmail

Nyhedsmail
Modtag Økologisk Landsforenings nyhedsmail til foodservice sektoren.
 

Seneste Nyheder

02. januar 2013Tjek kursuskataloget fra Københavns Madhus. Kurserne er designet til de, der arbejder i de københavnske institutioner, men medarbejdere i institutioner udenfor ...

02. januar 2013De Økologiske Spisemærker hænger nu i guld, sølv og bronze på mere end 300 spisesteder. Spisemærket er i fokus til Copenhagen Food Fair den 24. til 27. februar,...

02. januar 2013Ny pesticidrapport fra Fødevarestyrelsen viser, at der er 49 procents risiko for at få rester af sprøjtegift med i købet, når man vælger ikke-økologisk frugt og...

Annonce